Nějaké ty informace

18.03.2011 23:12

Myš patří do čeledi myšovitých, do níž spadá několiv druhů. Nás bude zajímat jen myš laboratorní.

 

Všude, kde převážně ochočené myši vidíte, jsou myši laboratorní, všechny pet schopy je prodávají, lidé je chovají a v pokusných zařízeních jsou to také myši laboratorní. Vlivem různého cíleného šlechtění a křížení vzniklo nespočet barevných variací. Už dávno není jen bílá barva nebo aguti, ale také černá, strakatá, skořicová, znakatá, čokoládová nebo modrá. Co se týče srstí, tak pak tu máme i kudrnaté či dlouhosrsté myši.

 

Mě zejména zajímaly myši se znaky - siamské. Pro začátečníka výzva :) Dále pak myši modré a burmese a nádhernou modrou burmese jsem bohužel nesehnala, je to "nedostatkové zboží" u nás. A jinde, především v Polsku, v podstatě taky, neboť tyto myši mají častokrát hnědý nádech srsti. 

 

Co se týče délky života, tak se je v nynější době různá, ale obecně se uvádí délka života na 2 roky. Existují vyjimky, kdy se mi myš dožila 3 let, ale také se mi nedožila ani jednoho roku. Je to způsobeno právě geny. Sice jsou chovné myši jen vyjimečně množeny neselektivně, přesto se dá říct, že je tyto myši byly šlechteny poměrně dlouho na to, aby se dalo s jistotou říci, že nejsou přešlechtěny.

 

Oblíbenou a vyhledávanou je pak tzv. myš tanečnice a to i přez fakt, že tyto myši by z pravidla vůbec neměly žít, nedej bože se dále rozmnožovat. Tyto myši jsou nemocné, trpí vadou a za žádnou cenu by se neměly dále množit!!! Myši jsou hluché, projeví se poškození vnitřního ucha, již v brzy po narození, jsou slabší, menší. Spolu s tím se projeví i jiné vady jako trpasličí vzrůst, je to tedy problém spojený s funkcí mozku.

Samozvaný chovatel, který nabízí mláďata po svých tanečnicích není chovatel, ale hulvát, kterého vůbec nezajímá blaho svých zvířat. Pokud uvažujete o koupi této nemocné myši, měli byste si přečíst podrobnější informace o tomto druhu onemocnění, konkrétně u této myši, než si nějakou budete chtít pořídit. Všeobecně takovým koupím bez rozmyslu a bez informací, které si nastudujete předem, by ste se měli vždy vyhnout.. A nebo snad chcete myš, která je pro vás buh ví co, ale sama se bude trápit? Sice se může jevit jako normální, po zdravotní stránce v pořádku, ale tak tomu není! Opravdu toto chcete mít na triku?...

PS: Vůbec se nezkoušejte ptát na tanečnice chovných stanic, zejména pak oficiálních. Věřím, že logické vysvětlení si najdete.

 

—————

Zpět