Křečík Džungarský (Phodopus sungorus)

19.03.2011 19:49

Tento druh krátkoocasého křečíka žije v severozápadní Číně, v ovlasti zvané Džungarsko a poprvé byl vědecky popsán v roce 1770. 

 

Původní zbarvení křečíka je to, co je běžné v přírodě, tzv. aguti, čili šedohnědý hřbet s bílým břichem a úhořím pruhem od hlavy po ocas. Hranici mezi barvou hřebetu a břicha tvoří černohnědá vlnitá linka. Dalším specifikem jsou jeho korálkovité oči, krátké nožky, kulatá hlava a tupý nos a na závěr jeho zavalité tělíčko.

 

Tento druh je společenský, v přírodě žije ve skupinkách, a tak je možné ho chovat i doma s jeho druhy. Zároveň je snadno ochočitelný a někteří jedinci vám na ruku vlezou sami aniž byste je museli chytat.

 

V zimě tito křečíci mění srst na bílou nebo těměř bílou. V přírodě jim toto pomáhá ztratit se ve sněhu, ovšem v domácnostech toto zbarvení není podmínkou a častokrát zvířata zůstávají po celý rok ve stejné barvě nebo´t jsou pravděpodobně zkříženi s křečkem Campbellovým, který srst nemění. Zvířata v zimní srsti pak bývají méně plodná nebo zcela neplodná.

 

Průměrná délka života se datuje okolo 2 let, ale jsou jedinci, kteří se mohou dožít i  3-4 let.

 

—————

Zpět